Er zijn enkele sporten en opleidingen die een onderzoek verplicht stellen voordat kan worden deelgenomen of aan de opleiding kan worden begonnen waaronder:

Autosport (KNAF)
Boksen
CIOS / ALO
Draf- en rensport
Motorsport
Parachutespringen
Sportduiken
Tennis (jeugd)
Wielrennen (KNWU)

Zweefvliegen (KNVvL)

Klasse 2 en LAPL-keuringen

Voor het verkrijgen of behouden van een geldige licentie om te vliegen is het essentieel dat u als piloot ook voldoet aan de medische normen voor vliegveiligheid. Voor het zweefvliegen werd dat voorheen door de KNVvL gedaan echter vanaf heden worden voor zweefvliegen en ballonvaren Europese brevetten uitgegeven. Dit heeft ook enige gevolgen voor de medische keuringen voor het zweefvliegbewijs.
Voor het zweefvliegen zijn er straks het SPL (Sailplane Pilot Licence) en het LAPL-S (Light Aircraft Pilot Licence – Sailplane).

  • Het SPL is een internationaal vliegbrevet dat ook voor commerciele doeleinden gebruikt kan worden. Hiervoor is een EU- klasse 2 medische keuring benodigd.
  • Het LAPL-S is alleen geldig binnen Europa, op Europees geregistreerde kisten. De medische keuring voor een LAPL is vergelijkbaar met de huidige KNVvL zweefvliegkeuringen. Ook voor dronevliegers is een LAPL medische keuring noodzakelijk.

De huidige KNVvL medische verklaringen blijven uiterlijk geldig tot 8 april 2018. Vanaf deze datum moet iedereen over een EU medische verklaring beschikken (LAPL, klasse 1 of klasse 2).

Klik hier voor een overzicht van de minimale periodieke vereisten.

 

Voor nadere informatie zijn de volgende websites te raadplegen:

Wilt u een afspraak maken voor een licentiekeuring? Neem dan contact op met ons secetariaat.