Welke sportmedische onderzoeken zijn er?
Sportmedische onderzoeken zijn er in verschillende soorten en maten en u kunt het zo uitgebreid maken als u zelf wilt. Van een vragenlijst gecombineerd met kort lichamelijk onderzoek tot een inspanningstest. Bij een inspanningstest wordt er een ECG (hartfilmpje) gemaakt tijdens inspanning. Er wordt gekeken of uw hart de inspanning aankan. Iedereen kan een sportmedisch onderzoek laten verrichten.

Voor het onderzoek wordt een uitgebreide vragenlijst doorgenomen. In de vragenlijst worden verschillende thema’s aangeroerd. Het is belangrijk om een indruk te krijgen over hoe iemand zijn sport beoefent; om welke sporten gaat het? Hoe lang sport iemand al? Op welk niveau wordt er gesport? Worden er wedstrijden gereden, zware toertochten of wil men gewoon fit blijven? Hoeveel uur wordt er aan de hobby besteed en hoe ziet het weekprogramma er uit? Bij SMCP is het bovendien mogelijk om - indien hiertoe aanleiding bestaat- een afspraak bij de sportcardioloog te maken, die altijd op maandag op SMCP spreekuur houdt. Zie voor verdere informatie: sportcardiologie

 

Welk sportmedisch onderzoek is voor mij aan te raden?

Bent u onder de 35 jaar dan kunt u kiezen voor een onderzoek met of zonder inspanningstest (fietstest). Bent u boven de 35 jaar dan wordt altijd een onderzoek met inspanningstest (fietstest) aangeraden. Bent u een sporter die wil weten waar uw omslagpunt ligt dan kunt u kiezen voor een onderzoek met spiro-ergometrie (ademgasanalyse). U krijgt dan tijdens de inspanningstest een mondkap voor waardoor het mogelijk wordt precies te meten hoeveel zuurstof er wordt opgenomen en hoeveel CO2 er wordt uitgeademd. Met deze gegevens kan het omslagpunt heel precies worden gemeten en wordt het mogelijk om u van zeer gerichte trainingsadviezen te voorzien.

Op basis van de waardes uit de inspanningstest wordt, afhankelijk van het type onderzoek, een globaal of uitgebreid trainingsadvies voor u opgesteld.  

Onder het kopje "Tarieven" de blauwe balk kunt u een overzicht vinden van de actuele kosten van de verschillende sportmedische onderzoeken en licentiekeuringen.