Welke sportmedische onderzoeken zijn er?
Sportmedische onderzoeken zijn er in verschillende soorten en maten en u kunt het zo uitgebreid maken als u zelf wilt. Van een vragenlijst gecombineerd met kort lichamelijk onderzoek tot een inspanningstest. Bij een inspanningstest wordt er een ECG (hartfilmpje) gemaakt tijdens inspanning. Er wordt gekeken of uw hart de inspanning aankan. Iedereen kan een sportmedisch onderzoek laten verrichten.

Voor het onderzoek wordt een uitgebreide vragenlijst doorgenomen. In de vragenlijst worden verschillende thema’s aangeroerd. Het is belangrijk om een indruk te krijgen over hoe iemand zijn sport beoefent; om welke sporten gaat het? Hoe lang sport iemand al? Op welk niveau wordt er gesport? Worden er wedstrijden gereden, zware toertochten of wil men gewoon fit blijven? Hoeveel uur wordt er aan de hobby besteed en hoe ziet het weekprogramma er uit? Bij SMCP is het bovendien mogelijk om - indien hiertoe aanleiding bestaat- een afspraak bij de sportcardioloog te maken, die altijd op maandag op SMCP spreekuur houdt. Zie voor verdere informatie: sportcardiologie

 

Basis Sportmedisch onderzoek

Voor sporters die wekelijks matig sporten en daarbij geen tot weinig problemen hebben. Tevens geschikt voor jeugdsporters.

Inhoud:

 • Lengte, gewicht, vetpercentage, ogentest, kleurentest, urinetest
 • Algemeen intern en orthopedisch onderzoek.
 • Specifiek orthopedisch onderzoek gericht op de sporttak en op eventuele klachten
 • Advisering
 • Standaard rapportage.

Basisplus Sportmedisch Onderzoek

Voor personen die wekelijks intensief sporten of dit willen gaan doen. Ook voor sporters met meerdere of steeds terugkerende problemen, ofzelf dit onderzoek willen. Tevens licentiekeuring voor de KNWU.

Inhoud:

 • Als het Basis Sportmedisch Onderzoek
 • Longfunctie
 • Elektrocardiogram (rust-ECG)
 • Bloedonderzoek met hemoglobine (Hb) en cholesterol. Op indicatie kan extra bloedonderzoek worden verricht.Uw tekst...

Groot Sportmedisch Onderzoek

Voor personen die zeer intensief sporten, en/of die ouder zijn dan 35 jaar, zeker wanneer ze na een periode van jaren inactiviteit weer met sporten willen beginnen. Conditiemeting en beoordeling van de belastbaarheid van het hart zijn de toegevoegde waarden.

Inhoud:

 • Als Basisplus Sportmedisch Onderzoek
 • Maximale inspanningstest met ECG-controle.

Bij de inspanningstest wordt er een ECG (hartfilmpje) gemaakt tijdens inspanning. De sportarts kan zien hoe het hart zich bij inspanning gedraagt.

Uitgebreid sportmedisch onderzoek

Voor personen die zeer intensief sporten en daarbij prestatiegericht bezig zijn. Een must voor wielrenners, hardlopers en triatleten.

Inhoud:

 • Als Groot Sportmedisch Onderzoek
 • Ademgasanalyse (anaerobe drempeltest)

Tijdens de maximale inspanningstest vindt er ademgasanalyse plaats. Met deze waarden kan nauwkeurig de anaerobe drempel (omslagpunt) worden bepaald, de VO2-max en de trainingszones. Tijdens de inspanningstest wordt telkens de intensiteit verhoogd onder continue ECG-controle. Vervolgens worden de trainingszones bepaald aan de hand van de anaerobe drempel, rusthartfrequentie en maximale hartfrequentie.

Welk sportmedisch onderzoek is voor mij aan te raden?

Bent u onder de 35 jaar dan kunt u kiezen voor een onderzoek met of zonder inspanningstest (fietstest). Bent u boven de 35 jaar dan wordt altijd een onderzoek met inspanningstest (fietstest) aangeraden. Bent u een sporter die wil weten waar uw omslagpunt ligt dan kunt u kiezen voor een onderzoek met spiro-ergometrie (ademgasanalyse). U krijgt dan tijdens de inspanningstest een mondkap voor waardoor het mogelijk wordt precies te meten hoeveel zuurstof er wordt opgenomen en hoeveel CO2 er wordt uitgeademd. Met deze gegevens kan het omslagpunt heel precies worden gemeten en wordt het mogelijk om u van zeer gerichte trainingsadviezen te voorzien.

Op basis van de waardes uit de inspanningstest wordt, afhankelijk van het type onderzoek, een globaal of uitgebreid trainingsadvies voor je opgesteld.

Klik hier voor een overzicht van de vergoedingen door de zorgverzekeraars.

Verplichte (licentie)keuringen

Er zijn enkele sporten en opleidingen die een onderzoek verplicht stellen voordat kan worden deelgenomen of aan de opleiding kan worden begonnen waaronder:

 • Autosport (KNAF)
 • Boksen
 • CIOS / ALO
 • Draf- en rensport
 • Motorsport
 • Parachutespringen
 • Sportduiken
 • Tennis (jeugd)
 • Wielrennen (KNWU)
 • Zweefvliegkeuring: zie hieronder

Zweefvliegkeuring - LAPL

Klasse 2 en LAPL-keuringen

Voor het verkrijgen of behouden van een geldige licentie om te vliegen is het essentieel dat u als piloot ook voldoet aan de medische normen voor vliegveiligheid. Voor het zweefvliegen werd dat voorheen door de KNVvL gedaan echter vanaf heden worden voor zweefvliegen en ballonvaren Europese brevetten uitgegeven. Dit heeft ook enige gevolgen voor de medische keuringen voor het zweefvliegbewijs.

Voor het zweefvliegen zijn er straks het SPL (Sailplane Pilot Licence) en het LAPL-S (Light Aircraft Pilot Licence – Sailplane). Het SPL is een internationaal vliegbrevet dat ook voor commerciele doeleinden gebruikt kan worden. Hiervoor is een EU- klasse 2 medische keuring benodigd. Het LAPL-S is alleen geldig binnen Europa, op Europees geregistreerde kisten. De medische keuring voor een LAPL is vergelijkbaar met de huidige KNVvL zweefvliegkeuringen. Ook voor dronevliegers is een LAPL medische keuring noodzakelijk.
De huidige KNVvL medische verklaringen blijven uiterlijk geldig tot 8 april 2018. Vanaf deze datum moet iedereen over een EU medische verklaring beschikken (LAPL, klasse 1 of klasse 2).
Voor nadere informatie zijn de volgende websites te raadplegen: Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart en Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT)

Onder het kopje "Tarieven" de blauwe balk kunt u een overzicht vinden van de actuele kosten van de verschillende sportmedische onderzoeken en licentiekeuringen.