Naast sportgeneeskunde, sportcardiologie en fysiotherapie/revalidatie heeft SMCP een eigen onderzoeksafdeling. Deze afdeling houdt zich bezig met:

  • het aanpassen van bestaande behandelprotocollen
  • het ontwikkelen van nieuwe behandelprotocollen en
  • het begeleiden van stagiaires bij hun scriptie / master thesis. 

Daarnaast doet de afdeling wetenschappelijk onderzoek met als doel het verbeteren van de zorg voor en de behandeling van patiënten.

Voorbeelden van onderzoeken die momenteel lopen of die in de afgelopen periode zijn afgerond:

  1. onderzoek naar het effect van shockwave therapie bij hielspoor
  2. onderzoek naar de oorzaak van herhaald verzwikken van de enkel
  3. onderzoek naar het effect van krachttraining op de symptomen van knieartrose
  4. onderzoeken van het effect van revalidatie na een kijkoperatie van de heup
  5. onderzoek naar verschillende trainingsmethoden bij achillespees klachten
  6. onderzoek naar hoe sporters op lange termijn functioneren na een kruisband reconstructie
  7. onderzoek naar het effect van verschillende trainingsvormen bij patiënten met schouderklachten

Op dit moment loopt er een promotieonderzoek op SMCP, in combinatie met de Radboud Universiteit Nijmegen, uitgevoerd door onze collega bewegingswetenschapper en fysiotherapeute Marsha Tijssen. Haar onderzoek heeft betrekking op (4).

En sinds 1-3-2015 is fysiotherapeut en fysiotherapiewetenschapper Bas Habets bezig aan een promotietraject aan de Universiteit Utrecht.

Het betreft een onderzoek naar de revalidatie bij overbelastingsblessures van de achillespees. Hij onderzoekt daarbij onder anderen welke vorm van oefentherapie het meest effectief is. Een van de laatste en belangrijke onderzoeken binnen dit project is een gerandomiseerde studie, waarbij 2 verschillende oefenprogramma’s met elkaar worden vergeleken. Deze oefenprogramma’s worden door de patiënt thuis uitgevoerd. Voor dit onderzoek worden patiënten geïncludeerd (leeftijd: 18-60 jaar), die langer dan 3 maanden last hebben van hun achillespees (2-7 cm boven de aanhechting op de hak), en die aan sport doen waarbij rennen en/of springen voorkomen (bijv. hardlopen, bal-/spelsporten). Indien u meer informatie wil over dit onderzoek, dan kunt u contact opnemen met Bas Habets, tel. 088-0881350 of b.habets@smcp.nl.

Onze partners in wetenschappelijk onderzoek zijn: Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Radboud Universiteit Nijmegen, Ziekenhuis Rijnstate Arnhem, de Universiteit van Maastricht en de Universiteit van Utrecht.